Ömür boyu süren öğrenme sürecinde, tam ve kalıcı bir öğrenme, yoğunlaşma süresine yani “odaklanmaya” bağlıdır. Bilginin sınavda kullanılabilmesi ise okuduklarına ve gördüklerine “odaklanmayı” gerektirir.
Öğrencilerin, “Çok çalışıyorum ama olmuyor, çabuk unutuyorum, hep aynı hataları yapıyorum, soruyu yanlış okumuşum, o sözcüğü görmemişim, bildiğim soruları yanlış yapmışım...” şeklinde söylendiklerini duymuşsunuzdur. Hatta Anne ve babaların “Aslında çok zeki akıllı ama dikkat dağınıklığından dolayı bildiği soruları yanlış yapmış” dediklerini duymuşuzdur.
Peki öğrencilere sürekli aynı durumları yaşatan ve öğrencilerin potansiyellerini kullanmayı engelleyen durum nedir? Evde, sınıfta ve sınavda neden sürekli odaklanma sorunu yaşanıyor ve basit hatalar hiç bitmiyor? Günümüzde uygulanan merkezi sınavlardaki soruların çoğu dikkati ölçmektedir. Sorunun cevabı bir cümle veya paragraf içinde ya da grafik halinde veriliyor veya gözden kaçan bir rakam, bir sözcük hatta bir ek, cevabı yanlış bulmamıza neden olabiliyor. Bu yüzden gerek ders çalışırken gerekse sınavlarda soruları okurken tüm dikkatimizi toplayarak “odaklanmamız” gerekiyor.
Öğrenme aşamasında bilgiler önce kısa süreli hafızaya alınır. Beynimiz bu işlemi, birçok veri ve uyaran arasından birini seçerek yapar. Yani odaklandığı süre içerisindeki bilgiyi kısa süreli hafızaya alır. Kısa süreli hafızaya aldığı bilgileri daha sonra ihtiyaç duyduğunda kullanmak üzere uzun süreli hafızaya aktarır. Bu aktarma sırasında “odaklanma” gerçekleşmişse bilgileri uzun süreli belleğe kolaylıkla aktarır. Eğer “dikkat eksikliği” dediğimiz durum yaşanıyorsa kısa süreli bellekteki bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılması zorlaşır. Beyin bu işlem sırasında ihtiyaç duyduğu “DİKKATİ” sağlayabilirse gerçek ve kalıcı öğrenme gerçekleşir.
Öğrenme anında dikkati yüksek olan öğrenciler kolay ve kalıcı öğrenmeyi gerçekleştirirken, aynı potansiyele sahip fakat dikkat seviyesi düşük öğrenciler daha zor öğrenmekte veya sürekli çalışma ihtiyacı hissetmektedirler. Sürekli çalışmak zorunda olmak da bir müddet sonra isteksizlik ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Ders çalışırken veya sınav anında yaşadığımız kısa süreli dikkatsizliğin faturasını nasıl ödüyoruz? Bu bize günler, aylar ve hatta bazen yıllar kaybettirerek geri dönüyor. Böyle bir durumu yaşamak istemiyorum diyenler için “Dikkati Geliştirme ve Hafızayı Güçlendirme” adında Dikkati geliştirecek ve Hafızayı daha da güçlendirecek egzersizlerin olduğu her sınıfa ve yaşa uygun kitaplardan yararlanabilirsiniz. Uzun bir çalışmanın sonunda yazdığım bu kitaptaki soruların tamamı odaklanma sürenizi artırarak sınavlarda bildiğiniz konulara ait tüm soruları doğru yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu kitaptaki etkinlikler; tüm soruların ayrıntılarını ve benzerliklerini fark etmenizi, görsel ve işitsel hafızanızı, ince motor becerilerinizi, el ve göz koordinasyonunuzu geliştirme, dikkatinizi sürdürme, yargılama, yorumlama, sentez etme becerilerinizi geliştirme fırsatını size sağlayacaktır. Özenle seçilen ve dikkatle hazırlanan bu etkinlikler; parça bütün ilişkisini görmeyi, organizasyonu, üç boyutlu algıyı, karşılaştırma becerilerini, kısa ve uzun süreli hafızayı etkin kullanmayı da kolaylaştıracaktır.