İstanbul Sultangazi İlçesi okullarından Ahmet Ünal Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Erasmus +2019 “Improvıng Digital Profeciency” (Dijital Yeterliliğin Geliştirilmesi) isimli projesi kapsamında Slovakya ziyaretini tamamlayıp yurda döndü
Proje ile güncel bir husus olan “Dijital Yeterliliğin Geliştirilmesi” konusunun uluslararası bir platformda ortak bir bakış açısıyla değerlendirilmesinin yanı sıra, kültürler arası kaynaşmanın sağlanması ve farklı kültürlerin tanınması amaçlanmaktadır.
Projenin ilk hareketliliğinde Portekiz, Romanya, Slovakya ve İtalya’dan gelen 13 öğretmene ev sahipliği yapan Ahmet Ünal Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi; proje konusu olan “İmproving Digital Profeciency” (Dijital Yetiştirme Geliştirme) kapsamında; öğretmenleri aracılığıyla misafir katılımcı öğretmenlere Web araçları, Mobil uygulama, Google araçları konu başlığı altında, Ülkemizde kullanılan ve tamamen yerli ve Milli olan EBA sistemimizi tanıtarak kullanılışı hakkında bilgi verdi. Sınıf ziyaretleri gerçekleştirilerek sistemin ve uygulamalı örneklerini gösterdi.
Aynı zamanda ülke tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla ülkemiz geneline ve İstanbul özeline ait tarihi, kültürel eserler ve doğal güzellikler video sunumları yapılarak tanıtılmıştır. Ardından İstanbul’un tarihi ve turistik mekânlarına geziler düzenlenerek yerinde tanıtımlar yapılmıştır.
Proje kapsamında 4 öğrenci ve iki öğretmen ile gerçekleştirilen ziyarette; Slovakya eğitim sistemine ait uygulamalar yerinde incelendi. Okul ziyaretinde okulun bölümleri, kampüs alanı ve sınıfları ziyaret edilerek işleyiş hakkında bilgi edinildi, gözlemler yapıldı.
Okul Müdürü Mustafa USTA ziyarete ilişkin yaptığı değerlendirmede; “Ülkemizin eğitim sistemi ile karşılaştırıldığında bizdeki EBA sistemine benzer herhangi bir sistemin ziyaret edilen ülkelerin hiç birinde olmadığını, sadece bu sistemin bile etkin ve verimli kullanıldığında takdirde tek başına bile bizi onlardan öne geçirmeye yeterli bir durumdur” dedi. Ancak okullarında uygulanan bazı sistemlerin takdire şayan olduğunu belirterek Örneğin okula gelen her öğrencinin ayakkabılarını çıkartarak; gün içinde okulun tüm kapalı alanlarında şahsi terlikleri ile dolaşmalarının hijyen ve temizlik açısından oldukça güzel bir uygulama, ayrıca her sınıfın ve bölümün kapısının üzerinde bulunan haç sembolü ile inanç değerlerini hayatlarının ilk anlarından itibaren öğrencilere kavratmaya çalışmaları ve de özellikle kilise şeklinde düzenlenen ibadet alanının olması ve öğrencilere orada uygulamalı eğitim verilmesi, hele hele derslerine dini inançlarında önemli bir yer tutan bir Rahibe’nin girmesi çok dikkat çekici bir durumdu. Benzer bir durum ülkemizde uygulanmaya kalkıldığı takdirde belli başlı bazı kesimlerin çıkartacağı vaveylaların haddi hesabı olmazdı. Son olarak trafik kurallarına uyum hususunda bizden çok önde olduklarını ve de çok az sayıda da olsa tarihi – kültürel değerlerine muntazam şekilde önem vermeleri ile birlikte çevre ve doğaya saygıları dikkat çekici bir özellikleri olarak ortaya çıkmaktadır.