Sizi tanıyabilir miyiz?
1948’de Ardahan’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kırşehir’de, üniversiteyi Ankara’da okudu. Kırşehir Valiliği’nde görevliyken yerel gazetelere röportajlar yazdı.1984’te Başbakanlıkça düzenlenen Türkiye genelinde 2800 gazetecinin katıldığı Anadolu Basınını Özendirme yarışmasında “Boyayan Eller, Büyüyen Eller” röportajı Türkiye ikinciliği, “Pazarcı Analar” röportajı mansiyon ödülü aldı.
1997 yılından bu yana İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini sürdüren Şentürk; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayın organı Bizim Gazete’de de İstanbul’dan İnsan Öyküleri yazmaktadır. Bu öyküler 2000 yılında İnkılâp Yayınevi tarafından kitaplaştırıldı ve 2002 yılında Tekin Yayınevi tarafından daha sonra Bizim Kitaplar Yayınevince yeni öyküleri yayınlandı. Dalda Uyuyan Serçe adlı çocuk öykü kitabı 2003’te Bu Yayınevi tarafından çıktı; 2005 Yılında Epsilon Yayınevinden çıkan ve Prof Dr. Nazan Erkmen’in illitrasyonunu yaptığı ve Unicef Milli Komite Başkanı Prof. Dr. Talat S. Hamlanın önsözünü yazdığı Kırmızı Karıncanın Anıları isimli çocuk öykü kitabı 2005 yılında UNICEF Emek Ödülü’nü, 2008 yılında ise Anderson Çocuk Öyküleri Değerlendirilmesinde dereceye girdi. Bu öykü kitabının tüm geliri Unicef’e bağışlandı. Bugüne kadar Unicef’e 10.000 YTL kazandırdı. Babıali ve Sadrazamları inceleme ve araştırma kitabı 2007 yılında, “İstanbul Valileri” kitabı da 2008 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Son kitabı Babıali Vakanivüsleri (Osmanlı’nın İlk Resmi Tarihçisi) kitabı ise 2008 yılının Kasım ayının başlarında Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
2009 yılında Sevdalı Fare, Kırmızı Karıncanın Anıları, Kel Kedi çocuk öykü kitapları Doğan Egmod Yayınevince yayınlandı.
Şentürk’ün, Öykü ve Araştırma Kitapları, Kültür ve Turizm Bakanlığınca; İlim ve Edebiyat Eseri olarak Kabul edilmiştir.
Halen, Cumhuriyetin Başbakanları, Yeşilçamın Çınarları, Medya Patronları, Babalarını Anlatıyorlar isimli araştırma yapıtları üzerindeki çalışmaları tamamlanmış olan Şentürk’ün, Siyah Gözlüklü Pire, Cüce Fil, Hayvanlar Oteli, Sağır Kurbağa isimli çocuk öykü kitapları hazır olup Doğan Egmond Yayınevi tarafından yayınlanacaktır.
Yazarın, “Zurnacı” isimli öyküsü, Ümit Kaftancıoğlu 2011 öykü yarışmasından üçüncülük ödülünü almıştır. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Edebiyatçılar Ansiklopedisi’nde öykücüler bölümünde yer almıştır.
Şentürk, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi,
İstanbul Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu üyesi
BESAM (Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ) Üyesi
UNICEF Gönüllü Temsilcisi’dir.
Pen Yazarları Derneği Üyesidir.
Kaç kitabınız var? “İstanbul Valileri” adlı kitabı yazmak aklınıza nereden geldi?
14 kitabım var. “İstanbul Valileri” adlı kitabımı yazmak İstanbul Valiliğinden görev yapmaya başladığımdan itibaren önceden beride valilerle çalışmış olmam, birde cumhuriyet döneminden günümüze kadar 24 valinin İstanbul da görev yapmış olması, bana ilginç geldi. İstanbul’a gelen her insan İstanbul’u merakla izler ve gözler İstanbul’un kendini cezbeden bir güzelliği vardır. Böyle olunca İstanbul’u yönetenleri merak etmemek elde değil. Bende hem kendileriyle yakın çalışıyor olmam, hem de çok yoğun yaşanan olayların içinde yanında valilerin yaşadıklarına tanık olmam nedeniyle İstanbul Valilerini kitaplaştırarak geleceğe bir not düşmek istedim. Zira İstanbul Valiliği tüm mülki idare amirlerinin hayali ve varmak istedikleri doruk noktasıdır. Bunu yakından bilen birde yazmaya tutkulu olmam nedeniyle İstanbul Valileri kitabını oluşturdum.
Kitabınızda 1922 yılında İstanbul’a ilk vali olan Esad beyden, 2012 yılındaki İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya kadar valileri araştırmış, röportajlar yapmışsınız? Hayatta olmayan valilerin bilgilerine ulaşmak zor oldu mu?
Zor olmadı. Hem İçişleri Bakanlığı yazılı kaynakları hem de İstanbul Valiliği il yıllıkları gibi eserlerden yararlandım.
Kitabınızda İstanbul Valilerini tanıtmadan önce, Bizansın , İslamiyeti kabulünden sonra Türklerin , Selçuklu ve Osmanlı’nın devlet yönetimini, anlatan bölümler var. Kitabınızda sadece İstanbul’a vali olanların tanıtımının yanı sıra tarihimizi de ışık tutmuşsunuz. Son elli yılda İstanbul’da yaşanan olaylar ve anılar anlatılıyor. Tarihçilerin kitabınız hakkındaki düşünceleri nelerdir?
Bu güne dek olumsuz bir eleştiri almadım.
Kırşehir’de 7 , İstanbul’da 4 toplam da 11 vali ile çalıştınız. Valilerle onlarca anınız olmuştur unutamadığınız en ilginç anınızı anlatırmısınız? Valilerle anılarınızı yazmak isteğiniz bir kitap projeniz var mı?
Elbette. Valilerim isimli bir anı kitabı çıkaracağım.
Cumhuriyet dönemiyle birlikte İstanbul Valiliğine tahsis edilen şu anki valilik binası, (meşhur adıyla Babıali) Osmanlı’nın ilk kamu binası. Osmanlı döneminde 60 sadrazam, 47 reissülküttaba (Babıali”nin dışişleri bakanları ) ve 22 vakanüvise (Osmanlı İmparatorluğu zamanında devletin tarihsel olayları kaydetmekle görevlendirdiği kişiler) ev sahipliği yaptı. Valilik binası nice baskınlar, yangınlar gördü. Böyle tarih kokan bir binada çalışmak nasıl bir duygu, böyle bir binada olmak mı sizde tarih kitaplarını yazma isteği oluşturdu?
İnsanı her an dinamik tutan ve heyecan veren bir duygu.
Tarih kitaplarının yanında çocuk öykü kitapları da yazıyorsunuz. “Kırmızı Karıncanın Anıları” adlı kitabınız 2005’te UNICEF’ten ödül aldı. Çocuk kitabı yazmak , çocukların iç dünyalarına girebilmek çok zordur. Bunu nasıl başarıyorsunuz? Türkiye’de çocuklara yönelik yapılan çalışmalar sizce yeterli mi?Neler eksik ve neler yapılmalı bu konuda?
Günümüzde çocuk yazını çok renkli ama akılcı çocuk davranışını olumlu şekillendiren yapıtlar az. Bunu üzülerek söylemek zorundayım.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Yazarlar Okullarda” projesi var. Okulların Sesi Gazetesi olarak Mart sayımızda bu proje ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer Yıldız ile röportaj yaptık. Yazarların okullarda olmasından büyük memnuniyet duyuyor. Sizde bu proje ile ilgili Bağcılar’da öğrencilerle buluştunuz. Öğrenci-Yazar buluşması nasıl geçti?
Çocuklar çok sıcak ve içtendi.
Okulların Sesi Gazetesi İstanbul’daki bütün okullara, belediye başkanlıklarına, kaymakamlıklara, milli eğitim müdürlüklerine ücretsiz dağıtılan ilk ve tek gazete. Gazetemiz hakkındaki düşünceniz nedir?
Bu tür gazetelerin çoğalmasını diliyorum. Bunu on beş yıllık İstanbul Valiliği Basın Müdürü ve gazeteci olarak söylüyorum.