Sınav öncesi mutlaka yiyin

Sınav öncesi mutlaka yiyin

Sınav öncesi mutlaka yiyin

Sınavlara sayılı günler kala doğru beslenme planı uygulamak; öğrenme zorluğu, odaklanma problemi ve stresyaşayan gençlerin başarısını etkileyecek en önemli faktörlerden biri olarak gösteriliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Pınar Yetimoğlu, sınav öncesinde sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Odaklanma problemi yaşayanlar için ceviz, fındık veya badem

Odaklanma probleminin engellenmesi sınavda başarı sağlanmasında büyük önem taşır. Sert kabuklu meyveler olarak gruplandırılan ceviz, fındık veya badem sinir sistemini kuvvetlendirerek, odaklanma problemini çözmekte etkili olabilmektedir. Günlük olarak 1 avuçtan fazlası; yani yaklaşık 2 ceviz içi + 10 bademden fazlasının tüketilmesi önerilmemektedir.

Çilek ve yaban mersini öğrenmeyi kolaylaştırır

Sınava hazırlık döneminde özellikle ara öğün olarak 8-10 adet çilek veya 1 yemek kaşığı dolusu yaban mersini tüketmek hafıza güçlendirici etki yapmakta ve öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Yaban mersini tüketilirken miktar konusunda aşırıya kaçılmamalıdır. Fazla tüketilmesi kabızlık problemi yaşanmasına neden olabilir. 

Gençler ara öğünü hayatlarına katmalılar

Sınav döneminde öğrencilerin birincil amacı dikkati hep yüksek tutmaktır. Dikkati yüksek tutmak için en önemli koz ise doğru ve bilinçli beslenmedir. Bunun için de ilk adım olarak “ara öğün” kavramını hayatlarına katmaları gerekir. Sınava hazırlık döneminde günlük beslenme planı, tüm besin ve besin gruplarını mutlaka içermelidir. Dengeli beslenme ile fiziksel ve ruhsal sağlık bütünlüğünü bir araya getirebilmek, başarıyı artırmada önemli bir rol oynayacaktır. 

Ispanak yiyerek bir stres savaşçısı olun

Önemli minerallerden biri olan magnezyum, stres kaynaklı yakınmaları azaltır. Magnezyumun en iyi kaynaklarından biri ıspanaktır. Ispanak sevmeyen özellikle sınav dönemi genç grup için ise, magnezyum kaynağı olarak diğer yeşil yapraklı sebzeler kullanılabilir. Akşam yatmadan tüketilen bir avuç içi kadar kabak çekirdeği veya içerisine kakao tozu eklenmiş 1 bardak süt de magnezyum alımını arttırma yolu olarak tercih edilebilir.

Kahvaltıda tam tahıllı karbonhidrat önemli

Kahvaltı, sınav dönemine hazırlanırken kesinlikle her gün düzenli tüketilmesi gereken öğünlerin başında gelir. Kahvaltıda tüketilecek olan karbonhidratın, rafine karbonhidrat olmamasına, şeker içeren reçel ve türevlerinin çok sık tüketilmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Fazla tüketilen basit şekerler, kan şekerinde dengesiz dalgalanmalara sebep olup, uyku hali ve dikkat dağınıklığı yaratabilir. Bu sebeple, sınava hazırlık döneminde enerji vermesi amacıyla sık tüketilen çikolata, şekerleme gibi ürünler en yanlış tercihlerdir.

Sıcak havalara eklenen beslenme hataları

Sıcak havalara denk gelen sınav stresine eklenen yanlış beslenme durumları, sınav motivasyonu ve dikkati önemli derecede etkilemektedir. Öğrenciler sınav döneminden önce doğru beslenme alışkanlıklarına teşvik edilmeli ve zamanla doğru beslenme bilinci mutlaka sağlanmalıdır. Sınav dönemi yaklaşırken özellikle korunması gereken en önemli kısımlardan biri de “gastrointestinal sistem”dir. Özellikle öğrencilerin, ders ve dershane çıkışı, dışarıdan aldıkları açıkta satılan ve hijyen kurallarına dikkat edilmeyen ürünler, tam sınav döneminde sindirim rahatsızlıklarına hatta zehirlenmeye sebep olabilir.




EĞİTİMCİ VE YAZAR İLYAS TEKİN: EĞİTİM VE AHLAK

NADİRE KONUK VE ALİ OĞUZ KONUK HALK OYUNLARI EKİBİ...

ÇEKMEKÖY HÜSEYİN AVNİ SİPAHİ ORTAOKULU?NDA EĞİTİM...

Minik yüreklerden Mehmetçiğe destek

4 YILDIR OKULLARIN SESİ`YİZ

ERASMUS projesi

İsmail Altok: ANNEM , BABAM VE BEN ”KARNEMİZİ “ AL...