CANAN YILDIZ (Sultangazi Orhangazi İlkokulu Anaokulu Öğretmeni)


Ailenin çocuğuyla kaliteli vakit geçirmesi


Ailenin çocuğuyla kaliteli vakit geçirmesi

1. Gün: yünleri, kurdeleleri vb. Kullanarak “düğüm atma, düğüm çözme” oyunu oynayın. Bu çocuğunuzun problem çözme becerisini geliştiren zihinsel ve fiziksel bir etkinliktir.

2. Gün: çocuğunuz sizden yardım istemediği sürece yardım etmeyin. ıyi bir izleyici olun ve takip edin, ufak çabalarını yüreklendirin.

3. Gün: zaman zaman çocuğunuzun favori tv programını beraberce izleyin ve filmle ilgili sorular sorun, ilginizi belirtin.

4. Gün: okul dönüşü, geçirdiğiniz günle ilgili olarak “mutlaka” çocuğunuza ve eşinize bir haber verin. “ bugün……….. Oldu.”

5. Gün: sevildiğinizi bilseniz., hissetseniz hatta bundan emin olsanız bile “seni seviyorum” sözünü duymaktan keyif alırsınız, ailecek bu sözü birbirinize, birbirinizin yanında  sık sık söyleyiniz.

6. Gün: çocuğunuzun teşekkür etmeyi öğrenmesi için kendisine uygun durumlarda teşekkür edildiğini gözlemlemesi gerekir. Çocuğunuza ve eşinize teşekkür edin.

7. Gün: içlerine farklı nesneler doldurarak “seskutuları, şişeleri” hazırlayın. Aynı sesleri veren kutuları bulma oyunu oynayın.

8. Gün: tek ya da iki sözcükten oluşan “dudaktan okuma” oyunu oynayın. Önce sizin sessiz söylediğinizi çocuğunuz anlamaya çalışsın sonra siz onun söylediğini anlamaya çalışın. Sesleri duymanın güzelliği hakkında konuşun.

9. Gün: çocuğunuzun ilgilerine, yaşına uygun bir soru sorun. Bu sorunun cevabını, çevredeki, aile üyeleri dışındaki kişilerden öğrenmesini isteyin. Bu araştırma onun ilgisini uyandırmak açısından öenmlidir.

10. Gün: memleketinizin, yörenizin karakteristik özelliklerin edikkati çekin yemekleri, giyecekleri, hediyelik eşyaları, folklorik ve tarihi yerleri gibi. ınternette birlikte araştırıp görsel olarak inceleyebilirsiniz.

11. Gün: evinizdeki resim çerçevelerindeki resimleri çocuğunuzla beraber değiştirin. Daha sonra o resmin çekildiği an hakkında konuşun.

12. Gün: eşinize, dostunuza, komşunuza ve çocuğunuza emek verdiği her iş için, her çaba için mutlaka teşekkür edin.

13. Gün: şimdiye kadar hiç denemdiğiniz bir yemek ya da pasta, börek vb. Türünü yapmayı deneyin. Yeni bir şey denediğinizi çocuğunuzun fark etmesini isteyin.

14. Gün: rakamlı kurabiyeler yapın, kurabiyeler piştikten sonra onlar hakkında konuşun.

15. Gün: çocuklarınızn oyunlarını ciddiye alın. Oyun sadece boş vakitlerini dolduran bir etkinlik değildir. “oyun çocuğunuzun en önemli işidir.

16. Gün: Hiç kimse kendisine nasihat edilmesinden hoşlanmaz. Üstelik çocuklar nasihatten anlayacak sosyal ve duygusal olgunlukta değildir. En etikili yol doğru modeller olabilmektir.

17.Gün: Ailenizde ya da çevrenizde bulunan yaşlı kimseler için bir meyve sepeti hazırlayın ve onları ziyaret edin.

18.Gün:  Ailece kulaktan kulağa oyunu oynayın.

19.Gün: Eşinize ve çocuğunuza hergün başardığı, güzel yaptığı bir şeyi söyleyin.

20.Gün: Bir eşyanın ismini söylemeden ona ait özellikleri, bulunduğu yeri ya da ne işe yaradığını söyleyin. Bu ipuçlarından yararlanarak eşyaların ne olduğunu anlamasını sağlayın.

21.Gün: Nişan, nikah resimlerinize bakın ve düğün videonuz var ise çocuklarınızla beraber izleyin. O gün hakkında konuşun.

22.Gün: Su oyunları oynayın. Suyun haytımızdaki önemi hakkında sohbet edin.

23.Gün: Işıkları kapatın karanlıkta birbirinizle konuşun. Sadece işitme duyusunun kullanılmasının yarattığı farklılığa dikkat çekin.

24.Gün: Çocuğunuzla birlikte bir fidan dikin. Bu aile ağacınız olsun.

25.Gün: Kasete, ses kayıt cihazına ya da cep telefonlarınıza vb. Teknolojik aletlere çocuğunuzun ve ailenizin seslerini kaydedin, zaman zaman dinleyin.

26.Gün: Beraber bir çocuk filmine ya da tiyatrosuna gidin.

27.Gün: ıhtiyacı olduğu şeyleri çantasına koymasına yardımcı olun ve çocuğunuzun “iyi” tanıdığınız birinin evinde yatmasına izin verin. Ertesi gün hissettikleri ile ilgili sohbet edin.

28.Gün: Çocuğunuza kendi isminizi (anne-baba) kimin koyduğunu ve bunun hikâyesini anlatın.

29.Gün: Paket içinde satılan çiçek tohumlarından alın ve bunları beraberce ekin. Çiçeklerin bakım ve sorumluluğu çocuğunuzun olsun. Çiçeklerin büyümesini izleyin.

30.Gün: Beraberce bir çocuk kütüphanesine gidin (internetten araştırabilirsiniz).

31.Gün: “mutluyum çünkü……………….. Oldu” ifadelerini kullanmasına olanak yaratın.

Kaynak; ya-pa yayınları