MUHSİN DURUCAN (Emekli Müfettiş-Eğitimci-Yazar)


Bir veda konuşması


Öğretmenlik, Tanrı mesleğidir. Öğretmenlik, kutsaldır. Öğretmenlik, bir sevdadır. O kurumdaki sevda noktalanırken duygu yüklü veda konuşmaları yapılır. İşte örnek bir metin:

 

 

 

BİR VEDA KONUŞMASI

 

Acı-tatlı birleşti, bütünleşti enikonu             

 

İyi de kötü de söylenir oldu dilde                

 

Belli bir sürenin işte göründü sonu              

 

Anılar tomurcuğu çiçeklendi gönülde.        

 

 

 

Değerli öğretmen arkadaşlarım ve sevgili gençler!

 

Emekliye ayrıldım ve mesleki maratonum noktalandı. Bu anlamlı günümde birlikteliğimizin coşkusunu yaşıyorum!

 

Sevgili Gençler,

 

Öğretmenliğimin son öğrencilerisiniz. Her zaman başarılarınıza sevindim ve acılarınıza üzüldüm! Yeri geldi sizinle yorulup sizinle dinlenme fırsatını yakaladım. Her birinizin yaşamımda ayrı yeri oldu. Gülen yüzleriniz, sınıflardaki ve okulun her bölümündeki varlığınız ve yüreğimi ısıtan sımsıcak sevginizle sizi unutmayacağım. Düşümüzde ve düşüncemde yaşadınız ve yaşayacaksınız.

 

Size kısa tavsiyelerde bulunmaktan yine kendimi alamayacağım: Hayatta bir hedefiniz ve amacınız olsun. Bütün insanları seviniz. Bireyci değil, özgeci olunuz. Görevinizi yaparken arkadaşlarınızı iyi seçiniz. Hoşgörülü, sabırlı, sevecen, onurlu, çalışkan ve kesinkes doğru olunuz. Sevginin parayla alınamayacağını biliniz. Ancak paranın alamayacağını sevgiyle alabileceğinizi de unutmayınız. Büyüklerinize her zaman saygılı davranınız. Özellikle size ödenmez emek veren anne, baba ve öğretmenlerinize inanınız. Onların düşledikleri güzel dünyanızı kurmaya çalışınız.

 

Sevgili Öğrencilerim,

 

Sizi bugünlere getirmede bir damla su ya da bir ikindi güneşi olabildiysem kendimi mutlu sayıyor ve ayrılmanın duygusallığını yaşıyorum.

 

Okumak, en büyük zenginliktir. Okumak, her sorunun çözümünde en iyi ilaçtır.  Tümünüze bol okumalı yılların yanı sıra yaşantınızda mutluluklar ve başarılar diliyorum.

 

Değerli Arkadaşlarım,

 

Anılarla dolu birlikteliğimiz sonunda siz yöneticilerimiz, öğretmen arkadaşlarım ve tüm görevlilerden ayrılırken tatlı bir burukluk içindeyim. Allahaısmarladık diyor, tümünüze esenlikler diliyorum.