YUNUS OZAN (Bağcılar Mehmet Niyazi Altuğ Müdür Başyardımcısı)


Ramazan


Ramazan inananların üzerine sağanak sağanak rahmet yağmurlarını indiren on bir ayın sultanı mübarek ay. Ramazan’ın bir beldeye uğradığını; soluduğumuz havadan, insanların yüzlerine yansıyan mutluluk halelerinden ve hareketlerindeki olgunluktan dinginlikten hemen anlarız. İnananlar için kızgın çöllerden sonra varılan yemyeşil, mümbit bir su kenarı, bir vahadır ramazan.

İftarı ile sahuru ile ikisi arasında Rabbe verilen sözün, tutulan orucun insan ruhunu alayı illiyine çıkaran maneviyatı ile ramazan ne de mübarektir. Yolu gözlenen yokluğu hissedilen bir sevgilidir. Teravihlerinde gülen bir çocuktur. Başı okşanan bir yetimdir. Mukabelelerinden, camilerden, evlerden arşa yükselen, gökleri delen ilahi bir sestir. Yaşlıların ermekten, bir daha, bir daha görmekten neşe duydukları gençleştikleri zamanlardır ramazan.

Allah’a bir kez daha verilen sözdür. ‘Allahım sana sonsuz şükürler olsun ki bir kez daha bizi bu kutlu aya eriştirdin. Bu güzel günlerin maneviyatıyla ruhumuzu bir kez daha müşerref kıldın. Hamd yalnız sanadır.’ diye gönüllerden dillere dökülen tertemiz duadır.

İnsan olarak kendimize çekidüzen verdiğimiz, yaptığımız hatalardan yaradana af ve mağfiret dileyerek döndüğümüz, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularını daha güçlü hissettiğimiz günlerdir.

 

Ramazan iyi ki geldin…Hoş geldin, Safalar getirdin…Ruhumuza, hanemize, beldemize, insanlığa…