AZİZ ERDOĞAN (Barbaros Anadolu Lisesi Müdürü)


Gezgin Kitap Yolculuğu


 “Bağcılar Okuyor.”cümlesi slogandan öteye geçmeyi başarmış, her geçen gün okuma adına kökleri olan bir büyümeyle devam etmektedir. Bağcılarda onlarca okuma projesi hayata geçirdik ve yeni projelerimizin içerisine bin bir güzelliği katarak yoluna devam ediyoruz: Okumayı Seviyorum, Çayla Kitap ‹yi Gider, Kurtdereli Okuyor, Medya Okurluğu…. Gezgin Kitap’ta bu projelerden birisi… Bağcılar Kaymakamı Veysel YURDAKUL’un “150.000 öğrenci 1.000.000 kitap” sloganıyla başlattığı projenin amacı okumayı sevdirmek, öğrenciler arasında kitaplarla iletişim kurmak, okuma eylemini şekilden çok öze yaymak ve aktif bir okur profili oluşturmak.

Bağcılarda bir yönetişim modeli var. Kaymakamı, Belediye Başkankanı,Milli Eğitim Müdürü ve ilçenin bütün birimleri fikirlerini bir potada birleştirip güzellik, iyilik, hizmet adına sunmanın heyecanını yaşıyor. Bizler enerjimizi yöneticilerimizin yönetişim modelinden alıyoruz. “Gezgin Kitap” bu modelin tatlı meyvesi … 

Geçen yıl yazar gelmeyen okulumuz kalmadı. “Okumayı Seviyorum” kapsamında binlerce kitap öğrencilerimce yazarlar okullarına gelmeden okundu. Aktif bir okuma gerçekleştiren öğrencilerimiz  okudukları kitaplardan çıkardıkları sorularla okullarına gelen yazarların tabiri caizse canına okudu. Bu interaktif buluşma ve imza törenleri şekilden öteye geçtiğinden konuk yazarlarımızı ziyadesiyle memnun etti, yazarları okullarında gören ve onlara dokuyan, onlarla aynı havayı teneffüs eden öğrencilerimizi ziyadesiyle mutlu etti. Öğrencilerimiz kitaplardan devşirdikleri güzelliklerine bir özellik daha ekledi. Okunan binlerce kitabı Gezgin Kitap kapsamında toparlandık. Topladığımız kitapları bir komisyon oluşturarak sınıf seviyelerine göre ayırıp koliledik. 

Binlerce kitabın ilçemizde okunmasını sağlayan ve bu kitapları okuyan , birçok kitabın yazarıyla öğrencilerimizi buluşturan, toplanan kitapları sınıf düzeyine göre tasnif eden, bu projele gönül verenlerle paylaşacaklarım var. Onlara Yozgat (Saraykent, Akdağmadeni), Sivas (Hafik, ‹mranlı), Erzincan (Refahiye, Üzümlü), Erzurum(Aşkale, Oltu), Kars (Susuz, Sarıkamış)’tan kucak dolusu selamlar getirdik.

04 Ekim 2011 tarihinde atmış bin kitapla kitap gibi bir geziye katılanlarla, (Okumayı ve kitapları kendine dost edinen Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Subaşı, kültürel faaliyetleri hizmet aşkıyla yapan Bünyamin Gün, gönül insanı kitap dostu Kemal Aykutap, her adımımızı fotoğraflayan Ertuğrul Boruza) kitap taşıdığımız her noktada yeni bir kitap sayfası okurcasına tarifsiz hazlar yaşadık. Kitaplarla birlikte başlayan yolculuğumuz yeni hikayelere ve kitaplara ilham verecek nitelikte… Akdağmadeni’nin tarihi dokusuna, Hafik’in yaban ördekleriyle süslenmiş gölüne, Üzümlü’nün adı üstünde üzümüne ve ekşisuyuna, Oltu’nun cağ kababı ve tespihine, Sarıkamış’ın şehitliği ve kayak merkezine kitap gibi olan yolculuğumuzda sayfalar açtık. Yolculuğumuzun her safhası ve her sayfasında , memleketimizin bakir güzellikleri, örselenmemiş duyguları, sıcak ilgileri Anadolu insanın hormonsuz sevgisiyle karşılaştık. Kitaplarınızı ulaştırdığımız öğrencilerin körpe yüreklerinden ve parlayan gözlerinden aldığımız yarınlarımızı aydınlatacak ışığıyla buluştuk.  Yüreklerimiz burkan, gönüllerimizden taşan, yüzlerimizden okunan duygulu anlar yaşandık. Geçtikleri on beş kitap teslim noktasında Folklor, halk oyunları, çiçek ve plaketlerle karşılandık. Dört bin kilometre yol kat etmemize rağmen hiçbir yorgunluk duymadık; çünkü eğitim ve kültür adına gönül köprüleri kurduğumuzun farkındaydık.

Bu yolculuğumuzda desteklerini yanımızda hissetiğimiz Kaymakamımız Veysel Yurdakul’a, yolculuk boyunca maddi ve manevi katkılarını sunan Belediye Başkanımız Lokman Çağırıcı’ya, Gezgin Kitap projesinin gerçekleşmesinde bizleri yüreklendiren ve yanımızda bulunan Milli Eğitim Müdürümüz Kadir Kuş’a binlerce teşekkür. Bir teşekkürde güzellikleri, folkloru, hamiyetperverliği ve güleryüzleriyle bizleri karşılayan Yozgat,Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars’a…