ABDULLAH BEKREK (Arnavutköy Şehit Er Tuncay Türkan Ortaokulu Müdürü)


Öğretmenlerin özeleştiri yapmasının zamanı gelmedi mi?


Bir ülkeyi geleceğe taşıyacak, bir milleti ihya edecek  ancak öğretmenlerdir.Her ülkenin kendine göre bir zenginliği vardır. Kimi ülkeler yer altı kaynağı bakımından,kimi ülkeler turizm açısından zengindir.Bizimse bence en büyük zenginliğimiz gençlerimiz, çocuklarımızdır.Ülke olarak muazzam bir  öğrenci potansiyeline ( 17,5 milyon) sahibiz.Ve  aynı zamanda artık  öğretmen olarak da zenginiz diyebiliriz.Yaklaşık 800 bin öğretmenimiz var.Bu kadar öğrencimiz,yavrumuz,gencimiz biz öğretmenlerin eğitimini,bilgisini beklemekte.Bizler de elimizden geldiği kadar bu konuda  çaba gösteriyoruz,  eğitmeye,bu kutsal görevi icra etmeye çalışıyoruz.Bu en değerli fidanı dikmeye, en kutsal tohumu ekmeye çalışıyoruz.Güzel meyveler elde etmek istiyoruz.

   Ancak gelin görün ki elde edilen neticeler hiç arzu etmediğimiz gibi.Hepimiz yakınıyoruz; toplum o eski değerlerini taşımıyor,gençler başıboş ve kötü alışkanlıkların pençesinde diye… Okullaşma oranının artması aslında sorunları azaltmalıydı.Okuma yazma oranı son yıllarda ciddi şekilde arttı ancak sorunlar maalesef derinleşti.Bu işte bir terslik olmalı. Ama aslında biliyoruz ki bu çocukların hiçbiri yurtdışında eğitilip bizim ülkemize gönderilmedi.Okuma - Yazma sayısının artmasıyla toplumdaki sorunlar azalmalı,gençler daha iyi değerlere sahip olmalıydı.Fakat sonuçlar hiç iç açıcı değil.

  Öğretmenler olarak sürekli bunlara bahane buluyoruz.Gençlerimiz,öğrencilerimiz derslere karşı ilgisiz,velilerimiz eğitime duyarsız,sınıflar kalabalık,öğretmen sayısı yeterli değil dersler boş geçiyor diye…

  Artık suçu başkasına atmaktan vazgeçmeliyiz.Bütün çocuklarımız, gençlerimiz bizim rahle-i tedrisatımızdan,terbiyemizden geçiyor.Unutmayalım başarısızlıkta sorumluluk komutandadır.Başarıda pay askerdedir.Bu çok önemli bir kaidedir.Lütfen bunu kendimize de uyarlayalım.

  Bizler  bu çağın imkanlarını en iyi şekilde kullanmalıyız.Öğrencilerimizi modern bilgiler ve değerlerimizle buluşturmalıyız.İnanıyorum ki 800 bin öğretmen olarak aynı hedefe kilitlenebilirsek gençlerimizden öyle mucitler öyle güzel bir nesil  çıkacaktır ki inşallah ülkemizi müreffeh bir ülke seviyesine kavuşturacaklardır.

     Öğretmenler olarak bu gücümüzü,potansiyelimizi aynı potada eritebilir  ve aynı hedefe koşabilirsek  ülkemizi gelişen ülke standardından çıkarıp gelişmiş ülkeler sınıfına  çıkaracağız.

  Burada şunu dile getirmeliyim:Eğitim düzeyimiz geçmişten kötü değil ancak elimizdeki imkanlara göre çok daha iyi yerlere gelebiliriz ve gelmeliyiz.Yoksa şu an başaramamanın önünde hiçbir engel yok.Öğretmen sayısı yeterli,okullarımızın imkanı genelde  iyi sınıf mevcutları fena değil. Bence malzeme hazır yemeği pişirmek kalıyor bize.