ABDULLAH BEKREK (Arnavutköy Şehit Er Tuncay Türkan Ortaokulu Müdürü)


Milli Eğitim Bakanlığı’nın dikkatine


Öncelikle 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ögrencilerimiz, öğretmenlerimiz ,velilerimiz, idarecilerimiz için hayırlı verimli, huzurlu geçmesini diliyorum.Bu yazımızda biraz eğitim sorunlarımızdan bahsedecegiz.

LİSELERİN DURUMU İÇLER ACISI

Liselerde maalesef bir başıboluk hali  almış gidiyor. Bazı liseler   hariç çoğu lisede adamakıllı eğitim verilmiyor.Ortaokuldan  liseye gönderdiğimiz öğrenciler maalesef genelde bozuluyor.Aileden uzak,gözlerden ırak bir liseye giden öğrencilerimiz maalesef liselerdeki ilgisizliği de fırsat bilip kötü alışkanlıklara müptela olmakta, sigara içmekte hic zorlanmıyor.Çünkü velisi; okul uzak diye pek soramıyor, sorsa da gençken olur böyle sıkıntılar  deniliyor.Velide bir kabullenmişlik hali, başını alıp gidiyor.Artık Milli Eğitim müfettişlerinin her yıl ilkokulları teftişini bırakıp liseleri her yıl teftiş etmeli yoksa gençlerimizi kaybedecegiz.Zaten ilkokul öğretmenlerini her gün velilerimiz teftiş etmekte , her gün çocuklarının durumunu sormakta. Fakat liseye giden çocukların durumunu velilerimiz soramıyor  ya da çocuğu  buna izin vermiyor.Ben buradan yetkililire sesleniyorum.Artık liseleri sıkı denetime alın yoksa genclerimizi kaybedeceğiz.Liseler 4-5 sene de  bir teftiş değil ,her yıl teftiş olmalı ki liseler düzene girsin.Milli Eğitim Bakanlığı gücünün büyük bir kısmını  liselere harcamalı,dikkatini liselere toplamalı.

OKUL AİLE BİRLİĞİ BAŞKAN VE YARDIMCISINA MAAŞ BAĞLANSIN

Okul Aile Birligi Başkan ve yardımcısı gerçekten gönüllü olarak çok büyük işler yapmakta, çok değerli vakitlerini harcamakta ve genelde  gördüğümüz kadarıyla kadınlar  okul aile birliği başkanı ve üye olmakta. Biliyorsunuz memleketimizde zaten kadınlarımızın omuzlarında çok büyük yükler var:

Çocuklarının bakımı, evin temizliği, yemeği gerçekten kolay işler  değil. Bunun yanında diyelim okul aile birliği başkanı oldu, dağ kadar bir yük daha almış oluyorlar.Allah razı olsun onlardan.Hiçbir zaman ücret talep etmeden okul için koşturmaya devam ediyorlar.Ama belli müddet sonra okulun ağır  yükü  onları da zorlamaya başlıyor.Milli Eğitim  Bakanlığı en azından okul aile birligi başkan ve yardımcısına cüzi bir maaş bağlayabilir.Bunun için kaynak bulmak ok zor değil.İlçe  Milli Eğitim, İl Milli Eğitim kaynak bulabilir diye düşünüyorum.İnanın bu ücreti sonuna kadar hak ediyorlar.700-800 lira ücret versek en azından  gönüllerini almış oluruz.                               

BAKANLIK ATAMALARI BİR DÜZENE KOYMALIDIR

Bakanlık öğretmen  atamalarını  eylül ayına bırakmadan bitirmelidir.Okul idareleri herhangi bir ders  programı yapamamakta, kim gelecek kim gidecek sürekli bunlarla uğraşmakta.Bakanlık artık odak noktasına öğrencileri almalıdır. Eylülde atanacak  öğretmenler ne zaman göreve başlayacak.Bir gün bile geç başlamak ülkemiz için büyük bir kayıp.Ve öğretmenlerimizi lütfen illerimize adil dağıtalım.İstanbul'umuzun bazı okullarında 3 yıl boyunca mesela İngilizce öğretmeni atanmamiş ve buradaki öğrencilerimiz adamakıllı İngilizce görmeden TEOG sınavına girdiler.