HASİP KORHAN (Mersin Kaleburcu İlkokulu Öğretmeni)


GENÇLİK NEREYE GİDİYOR?-1


Bizim çocukluğumuz olan ve bizim yarınlarımız olacak gençler nereye gidiyor?

 

İnsanın en stresli dönemi gençliktir. En yoğun duyguların yaşandığı zamandır gençlik.Yoğun duygularla mücadelenin edildiği, fikirlerin çatıştığı, fikir karmaşasının olduğu dönemdir. Güçlü olunan ve gücün nereye doğru kullanılacağının bilinmediği dönemdir. Hayatın istikametinin çizildiği dönemdir gençlik. 

Bu gençliğimizi  ve gençlerimizi nasıl yönlendirebiliriz? Diye kendimize sorduk mu biz öğretmenler, veliler, valiler, idareciler … vb. bu hallerine ve durumlarına ne kadar etki edebiliriz? Bunların böyle şekva ettiğimiz hallerine bizim de etkimiz var mı? Diye kendimize sorular sorabiliyor muyuz? Yoksa bana ne ben kendimi ve çocuğumu düşünürüm mü diyoruz? ‘‘ Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın.’’diyerek o yılanın büyümesini ve ejderha halini almasını zevkle ve mutlulukla seyir mi ediyoruz? Acaba bu gençlerin bonzai ,  uyuşturucu ve alkol gibi maddeleri tüketiminde bizim de istemeden etkimiz var mı, yok mu ? diye iç muhasebe içinde miyiz?

Biz öğretmenlerin gayesi, hedefi, arzusu ne? Hamur halinde elimize gelen ve yoğrulmayı bekleyen çocuklara 2+2 =4 ve 6-3=3’ü öğretmek mi? Yoksa ‘‘Sinem okula geldi.’’cümlesinde öznenin Sinem olduğunu öğretmek mi? Yoksa ne? Türkiye’nin en büyük gölü Vangölü dedirmek mi? Yoksa Google amcadan öğrenebilecekleri ansiklopedik bilgileri vermek mi?

 

Bu akşam eve gittiğimizde yatmadan önce bunları düşünerek uyuyalım.

 

Not: Devamını bir sonraki yazıda birlikte ele alacağız