HALİL ÖNGE (Üsküdür Kısıklı İlkokulu Müdürü)


YAŞLILAR VE TOPLUM


İnsanın en önemli dönemi olarak nitelendirebileceğimiz yaşlılık günümüz dünyası ve ülkemizin en sorunlu dönemi haline dönüştürülmüş durumdadır. Doğmak, büyümek, yaşlanmak ve nihayet dünyadan ayrılmak tüm canlıların olduğu gibi insanında doğal bir sürecidir. İnsanı bu süreçte diğer canlılardan ayıran en büyük farkı ise süreci bilen, takip eden ve yönetenin de kendisi olmasıdır.

            Bir ahbap sohbetinde şahıslardan birisi insanı diğer yaratıklardan ayıran en önemli özelliği nedir diye bir soru ortaya attı Çok su götürecek bu soruya tabii olarak çok çeşitli cevaplar geldi. İnsanın konuşan ve bu yolla anlaşan varlık olduğu, insanın Kur’ani tabirle en şerefli varlık olduğu, yine insanın esfeli safiline gidecek kadar küçülebilen tek varlık olduğu, artık ve atığını olması gereken yere bırakan varlık olduğunu, düşünebilen tek varlık olduğunu, tabiatı isteklerine göre değiştirebilen tek varlık olduğunu gibi çok orijinal fikirler söylendi. Bir arkadaş ise son olarak “insan öleceğini bilen tek yaratık ve varlıktır” dedi.

Tartışmaya son noktanın konulduğu bu fikir tüm katılımcıları düşünmeye sevk etti. Diğer fikirlerde kendine göre özgün ve özel fikirlerdi ama öleceğini bilmesi insanı gerçekten de canlılar içinde farklı kılmakta olması hasebiyle öne çıkarılması gereken bir fikir. Öleceğini bilen, yaşlanacağını da bilecek ve o günler için birikimde bulunacaktır.

Yaşlılığa birikimde bulunmak hemen aklımıza emeklilik, çeşitli yatırımlar vb. gibi maddi varlıkları getirecektir. Ama bundan çok daha önemlisi yaşlanınca vakit geçireceğin insanlar, selam vereceğin dostlar, kapısını çalacağın akrabalar bırakılmasıdır.

Rahmetlik babam 40 yıl çalışmış ama sigorta yaptırmamıştı. Bunun nedeni sorulduğunda 6 tane evladım var. Benim sigortam onlardır. Allahın yaptığı sigorta varken neden kullarla sigorta yaptırayım demiş ve bu sigortasının bedelini de çok fazlasıyla almıştır. Yaşlılık hayatında elden  ele gönülden gönüle mutlu ve huzurlu bir hayat sürmüştür.

Yaşlılarımızın kadri kıymetini bilelim. Çünkü yaşlanacağını ve öleceğini bilen tek canlı biziz.Yaşlılığa adım atmadan hem yaşlılarımızın hem de gençlerimizin gönüllerini fetih edelim.