HASAN BASRİ YAZICI (Tekirdağ İl Milli Eğitim Şube Müdürü)


Zekâ kapasitesini artırmak mümkün mü?


‘‘Dünyayı idare eden tek şey zekadır.’’

                                                                                                            Emerson

 

            Zekâ; bilgiyi toplama, saklama ve yeri geldiğinde de kullanabilme yeteneği olarak tanımlanabilir.

 

Toplanan bilgileri harmanlama, akıl yürütüp yorumlama, doğruyu bularak elde edilen yeni düşüncelerle sorun çözebilme  veya  yeni ürünler üretebilme yeteneğidir. O halde zekâyı geliştirmek mümkün mü?

Çevremizde hafızası kuvvetli, çok zeki insanlar vardır. Bu insanların işlerinde ve ilişkilerinde başarılı olduklarını görürüz. Bu kimseler sürekli yenilenerek kendilerini aşmaya gayret ederler. Her gün öğrendiklerimizi hafızamıza atarız. Oraya birçok lüzumlu, lüzumsuz bilgileri  doldururuz. Gerekli olanları seçerek hafızamıza daha fazla  bilgiyi kopyalayabiliriz. İnsan hafızası en gelişmiş bilgisayardan daha güçlüdür. Zira bilgisayarı üreten insan zekâsıdır. Karşılaşılan bir problemi çözemiyorsak, mevcut bilgilerimizle problemi çözmeye yetmiyor demektir. Sorunu ya zamana bırakacağız ya da başka kaynaklardan yeni bilgi transfer edeceğiz.   

Pratik öğrenme yeteneğine sahip kimseler hafızalarında topladıkları bilgilerle sorunları daha pratik bir şekilde hatırlayıp hızla sorunları çözerler. Bu insanlara zeki insan diyoruz. Kolay öğrenirler ve öğrendiklerini kolay hatırlarlar. Bu kimseler egzersiz yapar, kitap okur, bulmaca çözer, sürekli öğrenerek  yenilenirler. Bu yüzden zeki görünürler. Sağ kolumuz neden sol kolumuzdan daha güçlü? Zekâmız da öyle değil mi?

Zihinsel gelişim için Omega-3 vitamininin çocuklarımız tarafından tüketilmesi ülkemizin beyin gücü kapasitesini artıracaktır. 

Omega-3 yağ asidini vücut kendisi üretemez. Bu vitamin en çok balıkta bulunur. Balık sevmeyen çocuklarımız için omega-3 hapları tavsiye edilebilir. Omega-3 içeren üstün lezzete sahip saf şuruplar kullanılabilir. Meyve sularına birkaç damla karıştırılarak çocuklarımıza içirebiliriz.

Omega-3 içeren yiyeceklerin başında somon balığı gelmektedir,kırmızıya yakın Norveç somonu. Balık, sebze, ceviz,soya fasülyesi, ıspanak, kabak çekirdeği ve keten tohumu gibi bazı doğal yağlar omega-3 bakımından en zengin besinlerdir.

ceviz

Norveç somonu

Sardalye,uskumru, somon, ton, ceviz, fındık ve keten tohumunda bulunan omega-3, beyin ve kalp gibi hayati organlarımızın sağlığını korumak  için tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilmektedir.    Çocuklarımızın zeki olmasını isteriz. Einstein zekâsının %20’sini kullanarak büyük düşüncelere ulaşmıştır. Mevcut zekânın kullanımının da çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Zekâ potansiyeli yüksek ama kullanılmıyorsa ne işe yarar?

            Zekâ geliştirilen bir yetenektir. Çocuğumuz ne kadar zeki olursa olsun ancak çalışarak, gayret ederek başarıya ulaşabilir. Çocukların televizyon izleme ve bilgisayar kullanımı sınırlanarak, zekâ oyunları, el becerileri, beyin jimnastiği ve düzenli spor yaparak zihinsel ve bedensel gelişimleri sağlanabilir.  

Zekâmız bildiği işi yapmaktan hoşlanmaz. Yeni işler, yeni düşünceler ve yeni bağlantılarla beynin kıvrımları çoğalır. Beyin ancak öğrenerek gelişir. Gayretlerinizle daha sağlıklı, daha güzel ve daha başarılı bir hayat sizi bekliyor…