MUHSİN DURUCAN (Emekli Müfettiş-Eğitimci-Yazar)


SAATLİ MAARİF TAKVİMİ


“ Mutluluk başarıya, başarı ise zamanı değerlendirmeye bağlıdır.” - Seneca

        

            Saatli Maarif Takvimi'nin yapraklarında günlerin önemini kavrarım. Mutlu günlerime koşut; yalnızlığımı ve yaşadığım acı günlerimi hatırlarım.

 

Bu yıl yine Saatli Maarif Takvimi'mi edindim. (Buradaki maarif sözcüğü, milli eğitimimizin geçmişteki dönemlerini çağrıştırmaktadır! Gerçi Maarif Müfettişliği de yeniden getirildi…) Sayfalarını çevirdikçe yazın  ürünlerimi görürüm. Dostlarımın ürünlerini okurum.

Günlerinizin dolu dolu geçmesini istersiniz değil mi? O zaman umar (çare) işte: Yakınınızdaki kırtasiyeciden tükenmeden bir yıl süresince baş başa olacağınız Saatli Maarif Takvimi'minizi almanızı  öneririm.

Takvim yapraklarını göz önü edince;

Her zaman masamın üzerinde duran Büyük Saatli Maarif Takvimi'ni bir el altı ansiklopedisi olarak kullanırım. Yaşamın ne kadar hızlı tükendiğinin başkalığına varırım. Annesiz, babasız ve çok sevdiğim Gülzade Ninemsiz geçen günlerimin çoğaldığını, onları özlediğimi, takvimimden bir gün daha azaldığında anlarım.

Takvim yapraklarını göz önü edince;

Yaşamdaki eksik yaşanmışlıkları anımsarım. Her yıl 365 gün, bu 365 günün bana kattığı çok şey var elbette. Ne ki bir o kadar da kaybettirdiklerim de… Her yaprak; herkes için elem, mutluluk, sevinç ve gözyaşı dolu! Onlara her baktığımda geçen günlerimin önemini anlarım. Yalnızlığımı, yaşadığım günlerimi görürüm. Bir anlamda dik duruşum göz önü olur. Yarınlardan umutla beklemeyi hiç eksik etmem.

Saatli Maarif Takvimi yapraklarını göz önü edince;

Aydın Hanım'ın, Muhsin Bey’in ve Ahmet Bey ile Hakan’ın yoğun göz nuru ve el emeği sonrasında ve pırıl pırıl yaldızlı kapak içinde gün gün emekleri görülür... Başta Atatürk'ün olmak üzere özdeyişler, Hicri ve Rumi yıllar, günün uzaması-kısalması, yıl, günün tarihi, ayların ve günlerin adları, meteorolojik bilgiler, namaz saatleri, tanınmış şairlerin kısa şiirler, fıkralar ve başkaca ansiklopedik bilgiler var.

Zaman ile ilgili kimiözdeyişler’egözatmakta yarar var, düşüncesindeyim: Hayatınızı seviyorsanız zamanınızı boşa harcamayınız, çünkü zaman hayatın kendisidir.

                                                                                                     -Benjamin Franklin

Ahmaklar zamanı nasıl öldüreceğini, akıllılar ise nasıl kazanacağını düşünür. -Alain Mutluluk başarıya, başarı ise zamanı değerlendirmeye bağlıdır. -Seneca Yaptığınız işin en iyisini, bir de zamanında yapın, o vakit dağ başında bile olsanız insanlar sizi bulur. -Thomas Brown                                                                                                                Zaman, birçok örtüleri kaldırabilir. -J. Jack Rousseau Zaman, kolay elde edilen ve ucuz olan şeyleri siler.- Roy Chansior Zaman, sessiz bir testeredir. -Emmanuel Kant Zamanın azaltamadığı, yumuşatamadığı üzüntü yoktur. - Cicero Zamanın kaybolduğunu bilenler, en çok üzüntü duyanlardır. -Dante Zaman büyük bir öğretmendir, yalnız ne yazık ki daima öğrencilerini öldürür. -Curt Goertz Zamanın, kime dost, kime düşman olacağı bilinmez. -Shakespeare Zamanlarını en kötü şekilde kullananlar, en çok, zamanın kısalığından şikâyet ederler.-La Bruyere

 

Sevgi ve saygılarımla iyi okumalarr ve günlerinizin gönlünüzce geçmesi uğrunda esenlikler dilerim.