Ömer Baltaş (Aydın Uçkan İlkokulu Müdür Yardımcısı)


OKUMA ÜZERİNE BİRKAÇ DERKENAR-2


OKUMA ÜZERİNE BİRKAÇ DERKENAR-2

 

“Hayatımız kısa ve zamanımız kısıtlı olduğundan,

Sadece değerli kitapları okumalıyız.” (Charles Rollin)

 

Hayatımızda büyük-küçük yaptığımız birçok işte seçici davranırız. Eş seçerken, dost seçerken, taşıt, konut alırken, yediğimiz yemekten aldığımız eşyalara varıncaya kadar hayatımızın her alanında gelişigüzel davranmaz ince eleyip sık dokuruz. Peki, kitap konusunda aynı özeni aynı seçiciliği gösteriyor muyuz acaba? Kitap alırken belli kıstaslarımız var mı? Yahut kitap okurken ihtiyaçlarımızı göz önünde bulunduruyor muyuz?

Hayatımızda beş temel alanda ihtiyaçlarımızın olduğunu düşünüyorum. Bunlar;

           1-İtikadi

2-Ruhi

3-Fıkhi

4-Fikri

5-Mesleki

Her şeyin metalaştırıldığı bu zamanda inançlar insanoğlunun en önemli tutamağıdır. Hak ve hakikat arayışı insana mahsus mukaddes bir eylemdir. Hayatın gayesi sadece yemek, eğlenmek, çalışmak ve biriktirmek değildir, olmamalıdır. Okuduğumuz kitaplar bizi nebatat ve hayvanat derekesinden çıkarmalı hayatımıza bir gaye sunmalı, ufkumuzu genişletmeli ve inancımızı pekiştirmelidir. Bu amaca hizmet etmeyen kitapların çok satanlar listesinde olması ise bizi yanıltmamalıdır.

Okuduğumuz kitaplar iç dünyamızı zenginleştirecek, bizi mutluluğa, huzura, itminanı kalbe ulaştıracak türden olmalıdır. Ruhumuzda tatlı esintiler yaymalı, yüreğimizi bostanı cinana çevirmelidir. Kimi zaman kalbimizi rikkate getirip rahmet yağmurları gibi yıkamalı kirlenen ruhumuzu. Kimi zaman dudağımıza tebessümler kondurmalı. Ellerinde korku, fantastik, seri katil vb. türden popüler kitaplar gördüğüm gençlerin gözlerine baktığımda ışığını kaybetmiş bir bakış ve derin bir kederle karşılaşırım.

Hayata geçirilmeyen bilgiler ve inançlar sinemizde ve sırtımızda yüktür. Okuduğumuz kitaplar bizi harekete geçiren, toplumsal sorunlara eğilmemizi sağlayan türden olmalıdır. Teorik ve malayani tartışmalardan uzak tutacak ferdi, ailevi ve dünyevi problemlerimize merhem olacak reçeteler sunmalıdır. Boy boy, cilt cilt kitapların içinden çıkamadığı meselelerin çözümünü bazen bir cümlelik sözler de, küçük bir kitapçıkta bulmamız mümkündür.

Sosyal bir varlık olmamız hasebiyle kültürel ve siyasi olaylara bigâne kalamayız. Çağımızı tanımak, zamana uygun metotları, araçları kullanmak açısından bu ihtiyaçlarımızı karşılayacak türden kitaplar okumamız elzemdir. Bulunduğu çağı okuyamayanlar ve tanımayanlar her alanda yenilmeye mahkûmdur.

Mesleğimiz hayatımızın büyük bir kısmını işgal eder. Seçtiğimiz mesleği daha iyi yapmak hem başarıyı ve mutluluğu da beraberinde getirecektir. Mesleğimizde ilerlemenin en iyi yolu kendi alanımızla alakalı kitaplar okumaktır. Aksi takdirde değişimin ve gelişimin sürekli olduğu mesleğimizde geride kalır, kaybedenlerden oluruz. Hele hele eğitim camiası olarak bizler daha çok okumalıyız.

Gelecek yazımızda metod açısından nasıl bir okuma yapmalıyız sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Tekrar bu köşede buluşmak temennisiyle.

 

Ömer BALTAŞ