HALİL ÖNGE (Üsküdür Kısıklı İlkokulu Müdürü)


TÜRKİYENİN SEÇMELİ DERSLE İMTİHANI


            Ortaokul ve liselerde 6 saate kadar bir çok alanlarda seçmeli ders konulmuştur. Diğer dersler ve öğretmenleri rahatsız etmemek, normlara fazla dokunmamak için de ders saat sayıları artırılarak bu işler yapıldı. Türkiye’de kaç okul var, kaç öğrenci var, bu okulların kaçı çiftli eğitim yapıyor. Çiftli eğitim yapan okullardaki öğrenci sayıları ne kadar. En doğudan en batıya güneşin yaz ve kışın doğuş ve batış saatleri nedir. Bütün bu soruları hiç düşünmeden seçmeli dersler kondu ve tüm Türkiye bir sınavın içine giriverdi.

Daha ÖSYM sınav sıkansallarını ortaya çıkarıp temizleyememişken bence daha büyük sınavla, seçmeli dersler sınavıyla ve çözümsüzlüğüyle karşı karşıya kaldık. Türkiye’de halen çok ders saatinin çok bilgi olduğu, sayısal değerlerin kaliteyi artırdığı köhne bilgisiyle mücehhez bürokratlar var ki bu açmazla karşı karşıyayız.

Ortaokullar için 35,  liseler için 40 saat meslek liseleri için ise 48 saat ders yükü haddinden fazla ders saatidir. Çiftli eğitim yapan okullarda bu bir faciadır.

Ders saatini bu kadar arttıran sayın zevat siz hiç sabah saat 06.00 da güneş doğmadan yola çıktınız mı? Başka bir ifadeyle saat 20.00’da mesaiyi bitirip de evinizin yolunu tuttunuz mu? İstanbul da kışın mesai sabah 08.00 da başlar 16.30 da biter. Bu mesainin yukarıda verdiğim örneklerle ne kadar örtüştüğünü düşündünüz mü? 5. sınıfa giden 11 yaşındaki bir kız çocuğunu saat 19.00 da yatsı ezanı okunalı bir saatin olduğu bir zamanda hangi vicdanla okuldan çıkarıp tenha sokaklara salabiliriz. Ama bunu her gün tekrarlıyoruz. Burada kimseyi suçlamıyoruz. Bu sistem işlemiyor. Sayın Müsteşarın “bu programlarda 8 yıl hedefimiz var aksayan taraflarını düzelteceğiz” sözü vardı. 35, 40 ya da 48  ders  saati, (seçmeli ders)  ikili eğitim yapılan okullarda  ciddi bir şekilde aksamaktadır. Lütfen Sayın Müsteşarın bu sözü ve vaadine uyarak gerekeni yapalım.

Ya da sizde en azından bir kaç gün çocuğunuzu tek başına sabah 06.00 da ve akşam 19.00 da (Liselerde 20.00 da) okula ya da sokağa yollayın. Ama yine de uzaktan takip edin çünkü her gün kötü haberleri medyadan duyuyoruz.