MUHSİN DURUCAN (Emekli Müfettiş-Eğitimci-Yazar)


OKUYAN BEYİNLER DE VAR


                                                                      Ülkemizi gezdirir

Salt gerçeği gösterir

İyi, güzel, erdemi

Bil ki, kitap öğretir.

 

Muhsin DURUCAN

 

            İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlemesi ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizin onayları ile  ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarımızda söyleşi ve kitap imza günleri düzenlenmektedir.

" 'Yazarlar Okullarda Projesi' uygulama adımları" okunup gereği yapıldığında; okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmenlerimiz ve okul aile birliği  içtenlikli ilgiyi gösterdiklerinde  bu olumlu çaba, çok yararlı olmaktadır. Öğrencilerle söyleşi yapan şair-yazar ile okumaya güdülenen öğrencilerimiz, etkinlikten mutlu ayrılmaktadırlar! Atatürk’ün düşündüğü gibi: “Okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk iktisadiyatı, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir.”

Böylesi çalışmanın olumlu örneğini, başarı ile yürüten ve öğrencilerinin ufuklarını genişleten okullarımız ve eğitimcilerimiz elbette vardır. Kitap okuma kapısını aralayan öğrenciler, yazarın sunduğu görüntülerden yararlanma amaçlı söyleşiyi izlerler, sorular yöneltirler, şiirlerini okurlar ve kendi duygularını aktarırlar. İlgi gösterenlere ve emeği geçenlere kitap sevgisi vermede katkısı olanlara, içtenlikle teşekkür etmek gerekir. Örnek: Üsküdar Sokullu Mehmet Paşa İlkokulu, Üsküdar 3. Selim İlkokulu.

Okuma alışkanlığı ve okuma sevgisi, erken başlar. Özellikle ilkokullarımızın       3.-4. ve ortaokullarımızın 5.-6. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerimizde okuma sevgisi ve alışkanlığı olduğu gözlenmektedir. Üst sınıflara ve liselere gidildiğinde bu yaklaşımın azaldığı söylenebilir. Oysa okumamanın boşluğunu hiçbir yöntem dolduramaz. Okumak, insanı dolu yapar.

Özellikle öğretmenlerimizin okumaya gereken önemi vermeleri görev borcudur.Okuttuğundan çok okumayan öğretmen çabuk yıpranır, ihtiyarlar ve bezginlik getirir. Araştırmaya, incelemeye düşkün ak saçlı bir öğretmen daima genç ve dinçtir.” Diyor Milli Eğitim Bakanlarımızdan Mustafa Necati…

Düşünce adamı Bacon’un değerlendirmesiyle: “Okumak; insana olgunluk, konuşmak canlılık, yazmak da açıklık verir. Bu sebeple, az yazanın, hafızasının kuvvetli, az konuşanın hazırcevap, az okuyanın da bilmediğini bilir gibi göstermesi için, kurnaz olması lazımdır. Tarih kitapları insanı akıllandırır; şiir nükteci, matematik dikkatli kılar; felsefe eserleri de derinleştirir. Mantık ve hitabet, münakaşalarda ustalaştırır; ahlak da ağırbaşlı yapar.”

Elbette okuyan başarır. "Oku!"  buyruğu, Tanrı emridir. Viktor Hugo: "Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmez." diyor.

Tüm olumsuzluklara karşın okuyan beyinler de var.